Broșura "De la risc la reziliență: copii protejați, comunitate sigură"
În fiecare an, Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor are o temă specifică, iar în 2024 cea propusă de Organizația Națiunilor Unite este „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”.
Acest prilej este folosit pentru a îndemna statele și comunitățile să ia măsuri pentru creșterea nivelului de protecție la dezastre în cadrul unităților de învățământ, pentru îmbunătățirea educației preventive, precum și pentru conștientizarea rolului pe care tinerele generații îl pot avea în creșterea rezilienței și, implicit în dezvolarea durabilă a comunităților.
Informații suplimentare
Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor este marcată, în fiecare an, pe 13 octombrie, cu scopul de a crește conștientizarea și de a promova acțiuni în vederea reducerii impactului hazardelor naturale.
Decizia fost luată pentru prima dată, în anul 1989, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în urma creșterii frecvenței și impactului dezastrelor naturale la nivel global.
Inițial, această zi era sărbătorită în a doua miercuri a lunii octombrie. Pentru a asigura o implicare mai largă la nivel internațional, în 2009, ONU a decis ca Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor să fie marcată pe 13 octombrie.
Un pas important în acest domeniu a fost adoptarea Cadrului de Acțiune de la Hyogo (2005-2015) și ulterior, în 2015, a Cadrului de la Sendai pentru Reducerea Riscului de Dezastre (2015-2030). Aceste documente internaționale stabilesc obiective clare pentru reducerea pierderilor umane și materiale cauzate de dezastre.