Cod galben de instabilitate atmosferică

În această după-amiază, mai multe localități din județul Giurgiu se află sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică, astfel:

  • până la ora 17:00, sunt vizate comunele Roata de Jos, Găiseni și Vânătorii Mici.
  • până la ora 17:40, sunt vizate localitățile localitățile Roata de Jos, Crevedia Mare, Bucșani, Letca Nouă, Clejani și Mârșa
  • până la ora 18:00, sunt vizate localitățile Comana, Mihăilești, Adunații-Copăceni, Călugăreni, Vărăști, Ghimpați, Hotarele, Prundu, Colibași, Letca Nouă, Singureni, Valea Dragului, Greaca, Gostinari, Mihai Bravu, Iepurești, Schitu, Herăști, Isvoarele și Stoenești;
  • până la ora 19:00sunt vizate municipiul Giurgiu și comunele Băneasa, Frătești, Izvoarele, Oinacu, Răsuceni, Vedea, Stănești, Daia, Putineiu, Găujani, Malu, Toporu, Slobozia, Gostinu și Gogoșari.
Se vor înregistra averse torențiale care vor acumula 15-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de 45-50 km/h, izolat grindină de mici dimensiuni (< 2 cm).
Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operațional al ISU Giurgiu. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.
Pentru a preveni inundațiile, trebuie curățate din timp șanțurile și rigolele de scurgere, care permit evacuarea apelor pluviale. De asemenea, gunoaiele menajere sau resturile vegetale nu trebuie aruncate în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.
Pe timpul acestei atenționări, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
  • fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;
  • nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
  • parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • nu atingeți firele căzute la pământ.
În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, ce poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Documente